Indiefolkhjältarna The Lumineers på ingång

Biljetter

The Lumineers var bara fem månader in på en två år lång turné när pandemin bröt ut och allt vändes upp och ner. Det blev starten på deras mest kreativa period någonsin. 14 januari släpps det nya albumet ”BRIGHTSIDE” och knappt en månad därefter kommer de till Stockholm. Biljetterna till konserten på Annexet 7 februari släpps på fredag via AXS.com.

 

Med det självbetitlade debutalbumet och singeln ”Ho Hey” blev The Lumineers en av fanbärarna för den amerikanska indiefolkexplosionen under början av 2010-talet. De gick från underground till toppskiktet av Billboardlistan, sålde platina runtom i världen och blev ett av USA:s mest omtalade liveband. Och då de fyra år senare avtäckte uppföljaren ”Cleopatra” gick den rakt in som etta på den amerikanska albumlistan.

 

När pandemin slog till och det inte längre gick att turnera befann sig bandets två medlemmar Wesley Schultz och Jeremiah Fraites i en helt ny situation. De hade nyss släppt skivan ”III”, det fanns inga planer på ett nytt album och de hade alldeles för mycket tid över. På varsitt håll började de laborera och plötsligt hade bägge två – helt oplanerat –släppt varsitt soloalbum. Men inspirationen fortsatte att flöda, den gick inte att hejda. Samtidigt hade de hittat ett nytt sätt att hantera den kreativa processen.

 

Om The Lumineers tre första album var resultatet av två noggranna låtskrivare och musikers tålmodigt strukturerade arbete för att vända och vrida på varje detalj, utgick de den här gången från själva essensen – känslan. Istället för detaljerade planer och ändlöst finjusterande vid datorn gjorde de råa mobilinspelningar i Jeremiah Fraites källare. Och när de grova skisserna var klara tog de in musiker från turnébandet och flyttade in i studion.

 

Resultatet hörs i det direkta anslaget på ”BRIGHTSIDE” – titelspåret på The Lumineers fjärde album, som släpps 14 januari. Därmed är de även redo att ta vid där allting plötsligt pausades. De energiska livefavoriterna åker ut på turné. Och de kommer till Sverige för en konsert på Annexet!


Tillbaka